Udtryk du skal kende før du optager lån

Det er væsentligt at være bekendt med visse udtryk og termer inden for låne-verdenen, når du skal ud og låne penge. Det er sådan set lige meget i hvilken sammenhæng eller hvilke platforme (online eller i fysisk bank) lånet optages.

Derfor skitseres nogle af de vigtigste udtryk inden for lån i det nedenstående, så du kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag, når du skal ud og optage lån.

Vi vil gennemgå udtrykkene ”rådighedsbeløb”, ”låneperiode”, ”debitorrente” og ”ÅOP” i nedenstående. Hvis du på nuværende tidspunkt ikke ved, hvad disse udtryk indebærer, så behøver du ikke bekymre dig.

Bare læs med her:

Rådighedsbeløb

Dette begreb beskriver det beløb, som du hver måned har til rådighed, når de faste udgifter er blevet betalt (for eksempel husleje, bil, varme og vand). Låneudbyderne bruger dit rådighedsbeløb til at vurdere, hvor meget du skal afbetale månedligt samt hvor solid og holdbar din økonomi grundlæggende er.

Når lånebeløb og -periode er på plads, vil låneudbyderne give dig et fast beløb, der skal betales hver måned, og det beløb er blandt andet udregnet på baggrund af dit rådighedsbeløb.

Låneperiode/løbetid

Løbetid er et udtryk for den tidsperiode, som du har til at tilbagebetale de lånte penge.

Låneperioden vil afhænge dels af dit rådighedsbeløb og dels af størrelsen på det beløb, du har lånt. Jo længere låneperioden er, desto større renter vil der typisk være.

Hos Santander Consumer Bank kan du selv bestemme løbetiden af dit lån – prøv det her ved at klikke ”ansøg om privatlån”.

Debitorrente

En debitor er dig som person, der skylder penge. En debitorrente er således udtryk for den effektive rente (også kaldet nominel årlig rente) og er den årlige rente på lånet – inklusive renters rente.

Debitorrenten ændrer sig ved rentetilskrivninger og kan fungere som udtryk for, om lånet er dyrt eller billigt.

Låneudbyderne skal oplyse deres debitorrente på deres ansøgningssider, så denne kan du altid se efter.

ÅOP

ÅOP står for ”Årlige Omkostninger i Procent”.

Det betyder, at ÅOP indebærer alle omkostninger, som er forbundet med lånet.

Således adskiller ÅOP sig fra renten, fordi der i renten ikke er indberegnet omkostninger i forbindelse med gebyrer og stiftelse.

Derfor kan det være farligt udelukkende at sammenligne renterne, når der skal optages et lån. Det er afgørende også at kigge på ÅOP, som er den bedste faktor at se på i forhold til at sammenligne lån.

Det var vores liste over vigtige begreber – held og lykke med dit låneeventyr derude.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.